Nee jongens, er was toen nog geen YouTube en je kon ook niet even op Wiki kijken. Met een mobiele telefoon kon je echt alleen maar een één op één gesprek voeren. En dat was duur, heel duur. Voor visuele ontspanning, zoals ik jullie YouTube en TikTok activiteiten noem, was je aangewezen op televisie. Als je iets wilde weten dan ging je naar de bibliotheek of naar de boekhandel. Je moest zelf gaan, er was geen Bol of Amazon! Vol ongeloof zit een klas vol pubers mij aan te kijken alsof ze water zien branden.
Wayback machine
Dit voorval is al weer een tijdje geleden en nog voordat we ons überhaupt konden bedenken dat een virus ons voor langere tijd aan huis zou gaan binden en het werk toch gewoon door moest gaan. Met enige weemoed denk ik nu terug naar zo een 25 jaar geleden en besef ik hoe snel alles gegaan is. Waar we toen stonden en vandaag staan.
Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat uit een aantal vroegtijdige initiatieven van Concepts, een onderneming in business- en projectontwikkeling, WestBrabantNet werd gelanceerd. Het was nog maar twee jaar na de oerknal waarmee het Internet tot publiek domein was gebombardeerd. Uit de rondvliegende brokstukken ontstond op basis van een gestructureerd businessplan een full service Internetprovider die zowaar gratis toegang tot het Internet kon aanbieden. Dat kon door samenwerkingen met KPN (toen PTT), Microsoft en de traditionele nieuws- en contentproviders, de kranten. (VNU,BN en de Stem). Met de eerstgenoemde ging dat overigens niet zonder slag of stoot, maar dat is onderwerp voor een heel ander blogartikel. Op 6 september 1996, na de formele opening op de Amilto beurs in Etten-Leur, was het feest en het heugelijke feit zou vandaag eigenlijk opnieuw gevierd moeten worden. Maar dat komt misschien nog.
De oerknal
De rondvliegende brokstukken bestonden uit verschillende jonge dienstverlenende bedrijven die Internet toegang aanboden en een enkele contentprovider. De toegang werd gerealiseerd met een analoog modem die voor de ouderen onder ons een nooit te vergeten krassend en piepend geluid produceerde. Een eerste grafische interface van de Mosaic browser toverde wel zes, in grootte verschillende, lettertypes op het scherm en plaatjes waar je soms wel een minuut op moest wachten. We spraken over 14k4 (bit/s) over een koperdraadje in plaats van de vele Gigabits over glasvezel of door de lucht waar we nu zo gewoon aan zijn. Met de oerknal was er een begin gemaakt voor een communicatie infrastructuur die de wereld steeds meer met elkaar zou gaan verbinden. Kenmerkend voor de jonge Internet bedrijven was samenwerking. Nee, ik romantiseer dit niet. De snelle opbouw van de infrastructuur werd gedreven door jonge mensen en bedrijven met een passie en hoge mate van samenwerking.
Geen evolutie maar revoluties
Een snel groeiende club van jonge mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van nog geen 24 jaar waren binnen korte tijd betrokken in alle facetten van het zakelijke en maatschappelijke leven in West-Brabant. Niet alleen het verlenen van toegang aan consumenten of bedrijven, het verspreiden van nieuws of het geven van ondersteuning en trainingen. Met het bouwen van steeds weer meer geavanceerde websites werden in een hoog tempo nieuwe toepassingen gebouwd en daarmee traditionele en behoudende partijen niet zelden overbodig gemaakt. De wereldwijde technische infrastructuur groeide exponentieel tot een groot fijnmazig netwerk. De veelheid aan toepassingen en een sociale infrastructuur van samenwerkende mensen en bedrijven ontwikkelden zich in de slipstream op exact dezelfde manier. Vandaag is een leven zonder Internet in allerlei opzichten ondenkbaar. Probeer het maar eens uit te leggen aan een klas vol pubers.
Fast Forward
Het is allemaal heel snel gegaan en dit alles overpeinzend komt bij mij de vraag naar boven hoe dat al die vele ontwikkelingen allemaal mogelijk zijn geworden. Was het een missie of een “moonshot” doelstelling van een president? Was het een plotselinge disruptieve technologie? Of gewoon business development van ambitieuze ondernemers?
Nee, volgens mij is de enige echte driver samenwerking van vele enthousiaste mensen die met veel passie en plezier steeds weer zorg dragen voor nieuwe ontwikkelingen. Samenwerken om dingen anders, beter en sneller te doen. Samenwerken in een wereldwijd netwerk van mensen is de drijvende kracht achter alles wat we doen om ons leven en maatschappij te verbeteren. Eigen belang of gewin zijn daarbij jammer genoeg te vaak een storende factor maar het is het samenwerken wat versnelde ontwikkelingen drijft. In het verleden en nog meer in de toekomst.
Covid-19
Met Covid-19 is er in de afgelopen anderhalf jaar veel ellende over de wereld gekomen. Het heeft voorlopig ons voorgenomen feestje doen uitstellen maar dat is allemaal niet zo erg. Wat er in het vat zit verzuurt niet. En naast de enorme negatieve effecten zie ik ook een paar positieve gevolgen van de wereldwijde pandemie. We zijn gedwongen om thuis te blijven en daarmee online samen te werken ….. en dat heeft iets duidelijk gemaakt. We kunnen het niet! We zoomen en skypen er op los maar het is duidelijk geworden dat voor de meeste bedrijven de productiviteit van ons werk zwaar is aangetast. Online samenwerken kunnen we blijkbaar niet zo goed en dat is niet zo verwonderlijk! Er zijn geen duidelijke methodieken of methoden hoe dat, effectief en efficiënt, online samenwerken tot stand moet komen. Alle kreten zoals “het nieuwe werken” of “hybride werken” ten spijt, het zijn holle nietszeggende commerciële kreten die vaak over communicatie gaan maar bijna nooit over samenwerken. Ook de ISO, de internationale organisatie voor standaardisatie, kent geen normen of richtlijnen voor online samenwerking.
Conciglio
Het eerste gedachtegoed op en rond online samenwerken ontstond rond 2008 in de vele gesprekken met betrekking tot de ontwikkeling van de sociale netwerken en het fenomeen “het nieuwe werken”. Dat laatste betekende toen vooral dat je met je laptop gezellig in het park of in de coffeeshop ging zitten. Het was al snel duidelijk dat er voor online samenwerken andere afspraken nodig waren dan voor het werken op kantoor. De cloud bracht weliswaar een nieuwe infrastructuur om ongebonden van tijd en plaats te kunnen werken maar de organisatie van het werk werd zelden of niet goed geregeld. Nog steeds niet dus.
Met Covid-19 ontstond de noodzaak en de tijd om verder na te denken over hoe het dan wel moet. Het heeft geleid tot een denkwijze en een methodiek om effectief en efficiënt samen te werken in iedere vorm van organisatie. Van heel groot tot heel klein. Van sterk hiërarchisch tot een plat netwerk en alles daartussen. Binnen bedrijven en tussen verschillende organisaties.
Conciglio biedt een duidelijke structuur maar staat nog in de kinderschoenen. Vergelijkbaar met het WBN van 1996. Het begin staat er maar het moet nu volwassen gaan worden. Het mag uitgroeien tot een universeel breed toegepaste standaard en moderne manier van denken. Wie geïnteresseerd is en meer wilt weten kan vanaf vandaag online op de Conciglio website de Conciglio Whitepaper aanvragen. Gewoon een berichtje sturen naar pierre@conciglio.org mag natuurlijk ook.
6 september 2021, (nog) geen Concepts of WBN feestje maar de Conciglio website en de start voor het Netwerk is vanaf vandaag, 25 jaar na de start van WBN, officieel geopend. Wees welkom en laat gerust iets van je horen!
Tot gauw, PJ 6 september 2021