Met het artikel van vorige week over de start van WestBrabantNet kwamen nogal wat reacties los. Eén van de mooiste was toch wel het blogartikel van Frank Meeuwsen die de allereerste Nieuwsbrief (en vele daarna) schreef. Omdat niet iedereen bekend is met de Wayback Machine hierbij een één op één kopie van dat artikel gepubliceerd op 6 september 1996:

[Het kan zijn dat de links niet allemaal werken]

WBNews

Uitgave 96.01

VRIJDAG 6 september 1996: officiële start van het WestBrabantNet

Op vrijdag 6 september heeft mevrouw W.H. Huybregts, gedeputeerde economische zaken van de provincie Noord-Brabant, het WestBrabantNet officieel geopend voor het publiek, de overheid, organisaties en het bedrijfsleven.
De opening vind plaats op de 35e editie van de Amilto in Etten Leur. WBN is hier aanwezig met een stand en zal tevens workshops geven over het gebruik van Internet.

Start WestBrabantNet brengt Internet dichter bij huis

De start van het WBN is zeker niet onopgemerkt voorbij gegaan. Vele regionale media hebben aandacht besteed aan de festiviteiten, zoals De Stem, Omroep Brabant, Breda Zakelijk en Radio Stad FM.
Door deze aandacht zal het WBN in korte tijd een groei gaan krijgen waarop zij heeft geanticipeerd. Mede door het lage instaptarief wordt het Internet nu ook voor diegene aantrekkelijk, die de kosten bij andere providers te hoog vinden. Samen met het feit dat het WBN een daadwerkelijke virtuele regio op het Internet is waar bewoners, overheid en bedrijven elkaar vinden, maakt het WBN tot een sterke nieuwkomer in de overvolle markt van Internetaanbieders.

Quo Vadis?

Hoe nu verder? Het team van het WBN bestaat uit jonge, innovatieve doorzetters die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op Internet. En wij zouden het WBN niet zijn als wij u daarvan niet continu op de hoogte houden. Daarom ontvangt u dagelijks via Email het WBNetNieuws: Een online krant, waarin het laatste nieuws rondom het WBN en het Internet is te vinden. U kunt WBNetNieuws ook via uw browser lezen via http://wbn.concepts.nl/wbnetnieuws/
WBN heeft vergaande plannen als we praten over interactiviteit op het Internet. Dit kan variëren van live-interviews tot het aanbieden van online services zoals winkelen via Internet. Adverteerders zijn misschien een noodzakelijk kwaad, ook zij kunnen u vermaken op het Internet. Wij waken constant voor een goede verhouding tussen inhoud en webvertising.
WBN heeft op dit moment drie digitale steden onder haar vleugels: BredaRoosendaal (RoseValley) en Bergen op Zoom (MarquiSite). De planning is om dit aantal binnen afzienbare tijd te verhogen. Wij houden u op de hoogte!

Internetnieuws

In deze eerste editie van WBNetNieuws informatie over het gebruik van Email, woningen op Internet, het laatste nieuws van Microsoft en enkele leuke links.

Email

Uit een onderzoek van Forrester Research blijkt dat e-mail de belangrijkste applicatie van de commerciële systemen op het Internet wordt. In de toekomst zal minstens 30% van alle zakelijke e-mailverkeer aan klanten en zakenpartners worden verzonden.
Verwacht wordt dat e-mail het hoofdbestanddeel wordt van eCommerce (elektronische handel). Binnen twee jaar zullen e-mails plaatjes, geluid en zelfs Java-applets met persoonlijke informatie over specifieke produkten bevatten. De snelle groei van het e-mail gebruik, zowel voor consumenten als zakelijke toepassingen, zal bedrijven ertoe dwingen het postsysteem voor elke potentiele klant geschikt te maken.

Uit: Telecombrief Telematica Trends, 23/8/1996

Noot eindredacteur Frank: Email is één van de belangrijkste bestanddelen van het Internet. Voor bedrijven is het interessant om via deze manier doelgericht U (de consument) te bereiken. Let altijd goed op bij het verstrekken van persoonlijke gegevens via Internet. Voor u het weet krijgt u ook via uw postbus junkmail: Commercieel getinte Email berichten waar u niet om heeft gevraagd. Wetgeving rondom dit onderwerp is in gang gezet en men verwacht dat hierover binnenkort uitspraken worden gedaan.

Koopwoningen op Internet

Een leuk voorbeeld hoe bedrijven kunnen anticiperen op wensen van de klant beschrijft onderstaand bericht:
De leden van de grootste beroepsorganisatie van makelaars in Nederland, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), zet vanaf 1 oktober 1996 het totale koop- en verkoopbestand op het Internet. Zij sluiten zich daarmee aan bij de Vereniging Eigen Huis (VEH) en het Kadaster, die de lancering van hun ‘Koophuisnet Nederland’ enkele weken geleden bekendmaakte.
Op dit landelijke netwerk kan iedere gebruiker van het Internet terecht voor informatie over de huizenmarkt. Men kan zoeken naar een geschikt huis, maar ook een woning te koop aanbieden. Koophuisnet verwacht dat in de toekomst zo’n 50% van alle te koop staande woningen via het netwerk verhandeld zullen worden. Het kan voor bedrijven of particulieren die op het Internet zijn aangesloten voordelig zijn om het landelijke aanbod van onroerend goed eerst vanachter de eigen PC te inventariseren. Er hoeft pas een makelaar ingeschakeld te worden als men het ideale huis gevonden heeft. Kopers zullen minder voor de diensten van makelaars hoeven te betalen als deze er zo veel minder werk aan hebben.

De Telegraaf, 28/8/1996

Microsoft vs. Netscape

Microsoft en Netscape, de twee belangrijkste spelers op de browser-markt, zijn in een soort 3.0-oorlog terecht gekomen. Beiden hebben nu de nieuwste versie van hun Internetbrowser op de markt gebracht: Microsoft Internet Explorer 3.0 en Netscape 3.0. Uit recensies van C|NetZD-Net en andere gezaghebbende organisaties op het Internet is de Internet Explorer van Microsoft als beste uit de bus gekomen. Microsoft vierde vorig week het éénjarig bestaan van Windows 95 met een feestje op het Internet. Meer informatie is te vinden op http://www.microsoft.com
Microsoft is ook druk bezig met de release van Windows 97, het nieuwe besturingsysteem. Onder de codenaam ‘Nashville’ worden allerlei zaken opgenomen in het programma, waarmee het Internet en de ‘gewone’ computer compleet geïntegreerd zijn. Zo zal het uiterlijk van de Verkenner op die van de Microsoft Internet Explorer lijken, met animaties en ‘clickable’ links. Op deze manier zal de gebruiker geen verschil meer merken tussen het zoeken naar bestanden op Internet of op de eigen harde schijf.
Ze zitten niet stil bij Microsoft. Ook de nieuwe Office (Office 97) staat voor de deur. De eerste versies in Amerikaans-Engels wordt nog dit najaar verwacht. De Nederlandse versie staat gepland voor het eerste kwartaal van 1997. Office 97 is doordrenkt met functies die ook op het Internet zijn te gebruiken. Zo kunnen in tekstdocumenten (Word) of in databases (Excel) Internet-links worden opgenomen. Op de homepage van Microsoft is meer informatie te vinden.

Uit: Computer Totaal, september 1996

Telefoonboek Online

De PTT heeft de telefoongids online gebracht. Hier kunnen gebruikers online Nederlandse telefoonnummers op zoeken. De gids kent niettemin een aantal gebreken. Zo blijkt het onmogelijk om namen op te zoeken die hogere waarin hogere ASCII-tekens als bijvoorbeeld een o met trema bevatten. Dergelijke namen worden ook niet weergegeven als in plaats daarvan gewoon een kale o wordt ingevoerd. Verder blijkt de dienst nostalgische herinneringen op te roepen. Tijdens een test van vijf pogingen verscheen twee maal de tekst `Too many users` op het scherm. Dat doet wel erg denken aan `Er zijn nog wachtenden voor u.`
De gids is te vinden op http://www.Telefoongids.ptt-telecom.nl/

Uit: Daily Planet editie 3.83

Leuke links

Het Internet bestaat vooral uit leuke zaken. Na alle commotie rondom webpagina’s die over kinderporno, enge sektes of het maken van een bom gaan, vergeten we dat het grootste gedeelte van Internet net zulke normale informatie bevat als de echte wereld om ons heen. Alhoewel, normaal…

Trojan Room Coffee Machine
(www.cl.cam.ac.uk/coffee/coffee.html)
De pagina waar het allemaal mee begon. Op deze pagina is te zien hoeveel koffie er in de kan zit van het Computer Lab van de University of Cambridge. Hierdoor is duidelijk geworden dat het Internet meer is dan een bibliotheek vol teksten en foto’s. Wil je bijvoorbeeld livebeelden van een file? http://www.azfms.com/Travelcamera laat het zien. Voor een overzicht van alle WebCams (Camera’s op Internet) moet je eens kijken op http://www.rt66.com/~ozone/cam.htm

Die kleine oranje kat met een attitude heeft eigen Webpagina’s. Waar gaan we heen met z’n allen? Juist….http://www.garfield.com

Hoezo OV-jaarkaart? http://www.lamborghini.com/

Spelletjes, spelletjes, spelletjes: http://www.gamesdomain.co.uk/
maar ook op http://www.idg.nl kun je nieuwe spellen en software vinden

Het Internet groeit dagelijks met zo’n 40 pagina’s. Dit lijkt weinig, maar een gevolg is, dat informatie moeilijker is te vinden. Als reactie hierop zijn de zoekmachines ontstaan. De ‘Granddad’ van deze machines is Yahoo (Http://www.yahoo.com) maar ondertussen zijn er al zoveel zoekmachines, dat er nu ook al zoekmachines zijn, die zoekmachines zoeken (snapt u het nog?).
Eén daarvan is http://www.search.com
in Nederland kennen we ook een goede zoekmachine: Search.nl op http://www.search.nl/ Hier kun je zoeken op Nederlandse pagina’s
O ja, geheimpje: Heb je Microsoft internet Explorer 3.0? Type in de adresbalk ‘go onderwerp waar je naar zoekt’ bijvoorbeeld: ‘go Amilto’ (zonder de aanhalingstekens). Yahoo zoekt direct voor je naar het onderwerp. Je kunt vanaf nu dus op elk moment zoeken naar onderwerpen. Een ander makkelijk programma hiervoor is Webferret (of zoek het op, type ‘go Webferret’). Hiermee kun je zoeken naar Internetpagina’s zonder je browser op te starten en naar een speciale zoekmachine te gaan. Het programma (voor Windows 95) komt automatisch onder de zoekfunctie van het startmenu te staan, tijdens de installatie.

=====================================================================================
WBNetNieuws is een uitgave van WestBrabantNet, onder redactie van Frank Meeuwsen. Opmerkingen, vragen en reacties kunnen per Email worden verstuurd naar wbnieuws@concepts.nl
U kunt zelf ook deelnemen aan deze nieuwsbrief! Heeft u een leuke site gezien of heeft u interessant Netnieuws? Laat het ons weten via wbnieuws@concepts.nl
=====================================================================================