Powerpoint

Het is gezellig druk in de stad. Mensen lopen door elkaar en kijken in de etalages. Ze wijzen naar het uitgestalde waar. Ze praten of ze zijn alleen op weg naar de supermarkt. Een straatmuzikant speelt zijn lied bij de ingang van het overdekte winkelcentrum en kijkt naar de passanten. Hij hoopt op een kleine geldelijke waardering in zijn opengeslagen gitaarkoffer. Ik zie hem maar hoor hem niet. Kinderen spelen bij de fonteintjes op het plein  in het opspattende water. Het is overduidelijk zaterdag. Ik loop richting mijn favoriete restaurant en neem dadelijk een uitsmijter met ham en kaas.

Ham en kaas. Ik moet niet vergeten een nieuwe vulling voor mijn Mont Blanc pen te kopen. Ik wil bij de notaris wel met mijn eigen pen de handtekening zetten. Wat nou als ik met de trein naar Amsterdam ga? Vlagen van verschillende gedachten lopen in elkaar over ….

Hé Pierre, klinkt het plotseling, ik vraag je wat! Ik schrik op en realiseer me dat ik op kantoor ben en in een presentatie zit. Sorry, wat was de vraag? ……

Focus

Het kan op het werk natuurlijk ook heel anders. Je bent een aanbieding aan je beste klant aan het schrijven. Je denkt na over het concrete aanbod. Je ziet hem voor je en vraagt je af hoe hij zal gaan reageren als je hem gaat verrassen met totaal andere betalingscondities dan wat hij normaal gewend is. Zal hij hier begrip voor hebben of zal hij boos zijn? Verschillende scenario’s gaan er door je hoofd en je denkt al na over hoe je later bij de onderhandelingen alles gaat bespreken en rechtvaardigen. Je bent absoluut gefocust! Je gedachten doorlopen systematisch al de verschillende mogelijkheden en je overweegt wat en hoe je alles gaat formuleren in je aanbod. Je maakt het voorstel af en de dag zit er weer op.

Artificial General Intelligence

’s Avonds kijk ik op televisie aandachtig naar een aflevering van 2Doc over artificiële intelligentie, macht en sociale controle. Het gaat over AGI en dat machines leren te leren. Ik word gepakt door het onderwerp, kijk en luister aandachtig en maak snel aantekeningen in mijn Owltree notitieboek. Wat kan er met deze technologie, wie zijn de spelers, wie is eigenaar of wie heeft er, gaat er controle over krijgen? Korte zinnen en woorden noteren mijn waarnemingen en gedachten.  Zo zal ik niets vergeten en kan er later verder over nadenken wat ik met al deze informatie kan doen.

Eenmaal in bed dwalen mijn gedachten af en ik stel mezelf de vraag hoe autonoom AGI kan worden zonder dat wij als mens dat willen. Ontwikkelen we onze eigen ondergang en worden we als mens straks aan de kant geschoven? Langzaam maar zeker sterven mijn gedachten uit op weg naar een slechte droom. Ik ben me er gelukkig de volgende dag niet bewust van.

Denken en gedachten

De hele dag denken we en produceren we gedachten. In plaats van kennis te nemen van wat er in de presentatie gezegd werd en daarover tegelijkertijd na te denken, waren mijn gedachten afgedwaald naar het komend weekend en de volgende week. Het was niet dat de presentatie mij niet interesseerde maar het gebeurde gewoon. Je bent er met je aandacht niet volledig bij. Toch krijg je over het algemeen wel voldoende mee van wat er besproken wordt. Het is een interessant fenomeen dat denken en spontaan ontwikkelen van allerlei gedachten. Hoe werkt dat nou? Hoe kunnen we goed nadenken?

Bij het schrijven van het voorstel ben je aan het werk en denk je na. Je doet dat gericht en werkt naar een specifiek doel toe. Hoe moet ik de betalingscondities in mijn voorstel formuleren om later een goed resultaat uit de onderhandelingen te halen? Je zet de verschillende opties naast elkaar, wikt en weegt, en maakt een definitieve keuze.

Het denken bij het kijken naar de documentaire verliep weer anders. De veelheid aan informatie werd snel getoetst en gefilterd op importantie, belang of bruikbaarheid. Er werd aantekening van gemaakt om niets te vergeten en later te kunnen gebruiken om in meer detail alles te doordenken. Je gedachten gaan dan met de snelheid van het licht. Zo snel dat je het op dat moment niet kunt verwerken. Als je hersenen eenmaal uitgeraasd zijn en je rustig in bed ligt, dan fladderen je gedachten weer alle kanten op. Net zoals gedurende de presentatie.

Kenniswerkers

Hoe kunnen we nu in samenhang met ons werk beter nadenken? We denken na en dat betekent dat we gedachten produceren. Continue. We verwerken informatie en voegen dat toe aan onze kennis om die te vernieuwen, aan te vullen en verder te verbeteren. We zijn wat dat betreft allemaal kenniswerkers op alle gebieden waarmee we actief en ons bewust van zijn. Met betrekking tot het nadenken op zich kunnen we ons denken grofweg in twee categorieën opdelen. Nadenken om binnen een zekere tijd een duidelijk gedefinieerd doel of resultaat te bereiken of nadenken om iets te doorgronden of te begrijpen zonder dat daar noodzakelijkerwijs een doel of tijd aan verbonden is. Het eerste gaat dan heel duidelijk over het uitvoeren van ons werk en het tweede meer om het verrijken van je kennis. De manier waarop je dat het best doet verschilt.

Binnen het Conciglio denken valt het eerste duidelijk onder werkbeheer. Je gaat als kenniswerker effectief en efficiënt, al dan niet met je collega’s, aan de slag om zo productief mogelijk te zijn. Het tweede nadenken doe je individueel. Het gaat dan meer om persoonlijk kennisbeheer en studie. Voor het werkbeheer maak je gebruik van een platform zoals Asana en hanteer je methoden voor individueel taakbeheer, online samenwerking en opslag van informatie. Voor je persoonlijk kennisbeheer gebruik je het best een tweede brein! Wat dat is? Daarover de volgende week meer 😊

Tot gauw, PJ 17 september 2021