Samenwerken is een kunst, en zoals bij elke kunstvorm vereist het een combinatie van vaardigheden, methoden en een diepgaand begrip van de betrokken dynamieken. De Conciglio methodologie biedt een gestructureerd kader om deze kunst vorm te geven en te verfijnen. Het gaat niet alleen om het delen van informatie, maar om het creëren en beheren van kennis, ondersteund door technologieën zoals AI en systemen voor persoonlijk kennisbeheer. In dit artikel verkennen we hoe de vier pijlers persoonlijk kennisbeheer, informatieopslag, individueel taakbeheer en (online) samenwerking bijdragen aan effectieve samenwerking binnen de context van de Conciglio filosofie. De Conciglio filosofie stelt de individuele mens centraal, streeft naar synergetische samenwerking in dynamische netwerkorganisaties en hanteert de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Het Verschil tussen Informatie en Kennis

Om de waarde van de Conciglio methodologie volledig te begrijpen, is het essentieel om het verschil tussen informatie en kennis te verhelderen. Informatie is data, feiten en cijfers. Het is content die in een verschillende vorm en bestandstypen via verschillende kanalen overgedragen kan worden. Denk aan een geschreven rapport, een boek, een  documentaire op Youtube of een podcast op Spotify. Informatie is voor iedereen hetzelfde en is interpreteerbaar. Kennis daarentegen ontstaat door de interpretatie en toepassing van informatie, het is levend en dynamisch, en het is bovenal persoonlijk. Wanneer informatie door iemand wordt geïnterpreteerd en gekoppeld aan zijn ervaring en inzicht, wordt het zijn of haar persoonlijke kennis.

Het onderscheid is cruciaal, vooral in een tijd waarin we overspoeld worden met informatie. De uitdaging is niet zozeer het verkrijgen van informatie, maar het selecteren en effectief omzetten ervan in bruikbare kennis. Hier komt de kracht van persoonlijk kennisbeheer (PKM) naar voren, een centraal element in de Conciglio methodologie. Kennisbeheer richt zich op het identificeren, organiseren en toepassen van de juiste kennis op het juiste moment. Hierdoor kunnen individuen en in het verlengde teams of organisaties beter slimme oplossingen voor problemen vinden en de juiste beslissingen nemen.

Kennisbeheer versus Werkbeheer

Hoewel kennisbeheer en werkbeheer vaak hand in hand gaan, is het belangrijk om hun verschillen te onderkennen. Kennisbeheer draait om leren, het continue uitbreiden van persoonlijke kennis op basis van je ervaringen, het beheren van je eigen kennis en tenslotte het delen en benutten ervan in samenwerking met anderen. Eenmaal opgedane kennis wil je niet verliezen en altijd snel paraat  hebben. Je wilt dus niet dat je kennis verloren gaat ondanks dat je brein geneigd is om te vergeten.

Werkbeheer, aan de andere kant, heeft betrekking op het structureren, toewijzen en uitvoeren van werk en van je individuele taken in zowel professioneel als persoonlijk opzicht. Je werk wil je graag zo snel mogelijk, zo goed mogelijk afronden en je verder er niet al te druk meer over maken.

Het managen van kennis en werk is dus inherent verschillend!

In eenvoudige termen mag je ook het volgende stellen: kennisbeheer gaat over het ‘leren en denken’, terwijl werkbeheer gaat over het ‘doen’. De Conciglio methodologie erkent dat beide methoden even belangrijk zijn voor een succesvolle samenwerking tussen mensen, teams en organisaties.

Persoonlijk Kennisbeheer: De Basis voor Efficiënte Samenwerking

Een van de pijlers van de Conciglio methodologie is het persoonlijk kennisbeheer. Het concept is gebaseerd op het idee dat individuen hun eigen kennis continue moeten ontwikkelen en beheren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een extern brein. Dit extern brein kan worden versterkt met kunstmatige intelligentie waardoor het denken, leer- en ontwikkelprocessen, kan worden verbeterd en versneld.

Persoonlijk kennisbeheer, ook wel PKM, draagt bij aan een effectievere samenwerking omdat elk teamlid beschikt over goed georganiseerde en snel toegankelijke kennis, die optimaal ingezet kan worden in het gezamenlijke werk.

De Rol van Informatieopslag

Zoals gesteld is informatie niet hetzelfde als kennis en kennis kan, naast opslag in het geheugen van je fysieke brein, aanvullend worden opgeslagen in een AI versterkt extern brein.

Voor de opslag van informatie maken we een onderscheid tussen werk gerelateerde informatie (In- en output bij de uitvoering van werk) en informatie voor persoonlijke doeleinden zoals interesses, studie of ontspanning. Het eerste doen we in de cloud in een structuur die binnen een organisatie overeenkomt met verschillende teams of afdelingen, projecten en/of periodieke activiteiten. Het tweede doen we in een persoonlijke mediatheek. Afgerond werk en achterhaalde informatie wordt verwijderd of opgeslagen in een archief.

Eenduidig gestructureerde informatieopslag is noodzakelijk om sneller en efficiënter toegang te krijgen tot de juiste informatie op het moment dat het nodig is. Het gaat hierbij om de eigen en eventueel vertrouwelijke informatie die wel of niet gedeeld kan worden.

Individueel Taakbeheer: Van denken naar doen

Waar kennisbeheer zich richt op het ‘leren en denken’, is het individueel taakbeheer gericht op het ‘doen’. De kracht van Conciglio individueel taakbeheer zit in het continue inzicht en overzicht kunnen houden over alle individuele taken en verantwoordelijkheden. Zowel de persoonlijke taken als taken in professioneel teamverband komen bij elkaar in één ‘Smart To Do List’ waarin de voortgang gevolgd kan worden. Alle voor een taak relevante informatie en ook al het eerder gedachtegoed vanuit het externe brein is direct gekoppeld aan de taak. Dit voorkomt onnodig tijdverlies door het zoeken naar informatie of door het opnieuw doordenken van eerder gemaakte overwegingen.

(Online) Samenwerking: De motor van werk, ontwikkeling en innovatie

In de moderne werkomgeving is (online) samenwerking een onmisbaar element van succes. Conciglio omarmt samenwerking als de cruciale factor voor werkefficiency, ontwikkeling, innovatie, progressie en succes. Door gebruik te maken van het Asana platform en de Conciglio methoden, kunnen teams 24/7 wereldwijd online samenwerken zonder geografische beperkingen. Dit bevordert niet alleen de uitwisseling van ideeën, maar zorgt ook voor een diversiteit aan perspectieven die cruciaal is voor innovatie.

De Conciglio methodologie benadrukt het belang van beperkte, duidelijke en gerichte communicatie binnen samenwerkingsverbanden.

Door persoonlijke kennis en taakbeheer goed af te stemmen op  gezamenlijke doelstellingen, kunnen teams efficiënter werken en betere resultaten behalen. Het platform voorkomt miscommunicatie en vormt als zodanig de ‘single source of truth’ bij de uitvoering van werk.

Het AI Versterkt Extern Brein: De toekomst van leren, nadenken en kenniswerken.

De integratie van AI in kennisbeheer is een revolutionaire stap vooruit. Een AI-versterkt extern brein fungeert als een slimme assistent die niet alleen actief kennis analyseert maar je ook assisteert bij studie, bij het genereren van creatieve oplossingen voor complexe problemen of bij het nemen van moeilijke beslissingen. Je externe brein is alleen van jou, het is je alter ego, waarmee je kunt sparren!

Je alter ego  zal je helpen om patronen te herkennen en verbanden te leggen die voor mensen vaak moeilijk snel te zien zijn. Dit draagt bij aan een dieper begrip van complexe vraagstukken en versnelt het probleemoplossingsproces. Het versterkt de capaciteiten van mensen door hen snel te voorzien van een breed scala aan nieuwe kennis en inzichten, zonder overweldigd te worden door het steeds verder toenemend aanbod aan informatie.

Met betrekking tot het kenniswerken zoals het maken van samenvattingen, overzichten, analyses of rapportage is het inmiddels voor iedereen wel duidelijk dat AI onmisbaar is geworden om efficient en succesvol te zijn. Ook het Asana platform voor werkbeheer maakt gebruik van AI gestuurde functies om snel inzicht te krijgen over de voortgang en status van het onderhanden werk.

Conclusie: Samenwerken volgens de Conciglio filosofie

De kunst van samenwerken volgens de Conciglio filosofie is een delicate balans tussen het beheren van persoonlijke kennis en het uitvoeren van individuele taken in teamverband om zo effectief en efficient de gezamenlijke doelstellingen en resultaten te bereiken. Door de nadruk te leggen op persoonlijk kennisbeheer, effectieve informatieopslag, individueel taakbeheer en transparante (online) samenwerking in teams, biedt deze methodologie een holistische benadering die organisaties staat stelt om niet alleen efficiënt te werken, maar ook voortdurend te innoveren en groeien.

De integratie van AI-technologie, zoals een AI-versterkt extern brein, voegt hier een nieuwe dimensie aan toe, waardoor samenwerking nog krachtiger en intuïtiever wordt. Het is een toekomstgerichte benadering die rekening houdt met de uitdagingen en mogelijkheden van de moderne werkomgeving, en die individuen en teams in staat stelt om hun volledige potentieel te realiseren.

Samenwerken is niet langer slechts een middel om een doel te bereiken; het is een vaardigheid die, wanneer deze goed wordt toegepast en uitgevoerd, leidt tot duurzame vooruitgang en innovatie. De Conciglio filosofie en methodologie biedt de kaders en tools om de kunst van het samenwerken te beheersen, ongeacht de uitdagingen die op ons pad komen.

Meer weten? Mail naar pierre.dejong@bisnis.nu, bel me op 06-42282187 of kom gezellig koffie drinken!