Kijk, er is geen ontkomen meer aan: AI is hier, en het verandert alles. Het zit in onze werkprocessen, onze gedachten en de manier waarop we innovatie omarmen. Toch blijven velen van ons nog vastklampen aan oude denkpatronen, alsof verandering een keuze is en niet een gegeven.

Laten we één ding duidelijk stellen: AI is geen speelgoed, het is een katalysator voor een complete transformatie van hoe we werken en denken. Maar alleen als we durven om AI als een partner of als een collega te zien in plaats van het te beschouwen als passieve tool. Dit is niet langer het moment om voorzichtig te zijn en de kat uit de boom te gaan kijken; dit is het moment om de snelweg van de toekomst op te rijden.

Tijd om uit je vaste patronen te breken

Als je AI ziet als een slimme tekstverwerker die wat werk uit handen neemt, dan mis je het hele punt. AI is een hyperintelligente partner die 24/7 bij je aan de tafel zit, altijd klaar om ideeën te genereren, je aan het denken weet te zetten en zelfs bereid is om op een creatieve manier met je te sparren!

Binnen de Conciglio-filosofie hanteren we methodes voor kennis- en werkbeheer. We zien dat als belangrijke pijlers om een succesvol en gelukkig leven te kunnen leiden. Het is op dit vlak waar AI voor iedereen een belangrijke en bepalende rol gaat spelen. En … dit is geen verre toekomst!

Kennis en jouw extern brein

Kennis is in tegenstelling tot informatie altijd persoonlijk; het is wat je onthoudt, wat je begrijpt, en hoe je het toepast. Sinds eind 2021 kunnen we dat steeds beter door in het beheer van onze kennis gebruik te maken van een zogenaamd extern brein. Software die het mogelijk maakt dat alles wat je leert ook altijd snel paraat hebt. Jouw extern brein, wat ook persoonlijk is, maakt het mogelijk dat je beter en sneller kunt nadenken. Om iets beter te begrijpen, betere beslissingen te kunnen nemen of creatieve oplossingen voor problemen en uitdagingen te vinden.

AI is perfect als versterker van die persoonlijke kennis, maar alleen als we het begrijpen als iets dat onze denkkracht aanvult in plaats van vervangt. AI is misschien geweldig in het verwerken van data maar is waardeloos in het vangen van de menselijke vonk die écht creatieve ideeën doet ontstaan. We maken bij het beheren van onze kennis gebruik van ‘interne’ en ‘externe’ AI technieken.

Werk samen als een team

We moeten stoppen met het idee dat we allemaal bedreigd worden door AI. Het is zeker niet de technologie die komt om ons werk volledig over te nemen. Het is eerder een briljante assistent die ervoor zorgt dat jij beter wordt in dat wat je denkt en doet. Het, of moeten we zeggen hij of zij, voorkomt dat je vastzit in een sleur van steeds weer hetzelfde werk uitvoeren. Beschouw AI als een persoonlijke assistent die het vervelende werk voor jou doet, zodat jij kunt schitteren met je briljante ideeën en strategisch inzicht.

Bij Conciglio zien we het zo: AI stelt je in staat om je werk te versnellen, om efficiënter en effectiever te zijn, terwijl jij je focust op creatieve en strategische aspecten. Het is een beetje zoals een Formule 1 coureur: laat de auto het werk doen, maar jij houdt de controle over het stuur. AI zijn de monteurs en de medewerkers in de pit, niet de coureur.

AI als jouw persoonlijke docent, mentor en coach

Wat als ik je vertelde dat je nu een coach hebt die altijd beschikbaar is, je voortgang in realtime bijhoudt en je precies de feedback geeft die je nodig hebt om beter te worden? Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? AI kan jouw persoonlijke docent of mentor zijn, altijd klaar om je uit te dagen, je te pushen om net dat beetje verder te gaan. Het kan je ondersteunen in je zwakke punten en je sterke punten versterken door je voortdurend gepersonaliseerde leerervaringen te bieden.

Toch moeten we ons niet verliezen in het idee dat AI ons alles kan leren wat we nodig hebben. De menselijke ervaring, het gevoel, de intuïtie—dat kan geen machine je geven. Dat blijft jouw domein, en AI kan het alleen maar versterken door jou slimmer, sneller en beter geïnformeerd te maken.

Je nieuwe collega, de robot, is nooit moe en klaagt nooit

Stel je voor dat je een collega hebt die nooit ziek is, altijd fris aan de start verschijnt en je nooit in de steek laat op de moeilijkste momenten. Klinkt geweldig, toch? AI is die collega. Het kan helpen om de dynamiek in je team te verbeteren, de communicatie te stroomlijnen en ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Maar eerlijk is eerlijk: AI kan nooit het echte menselijke contact vervangen, het gevoel van een goed gesprek of een inspirerende brainstormsessie.

Bij Conciglio geloven we in synergie. AI kan die synergie versterken, maar we blijven realistisch: AI kan niet voelen, dromen of een band opbouwen zoals wij dat kunnen. Technologie kan verbinden, maar mensen blijven inspireren.

De toekomst wordt wat wij ervan maken, niet wat AI ervan maakt

Laten we niet naïef zijn: de toekomst van werk zal drastisch veranderen door AI. Banen zullen verdwijnen, nieuwe zullen ontstaan, en de economie zal op zijn kop worden gezet. Maar deze veranderingen kunnen net zo goed kansen zijn. Wij hebben de mogelijkheid om AI in te zetten voor inclusie, groei en innovatie, in plaats van het over te laten aan enkelingen die er rijk van worden. Bij Conciglio is onze missie helder: AI moet een hulpmiddel zijn dat eerlijk en transparant wordt ingezet om de hele maatschappij te versterken, niet slechts een select groepje.

Laat de technologische elite maar doen wat ze willen; wij zetten AI in voor iedereen die zijn persoonlijke kennis wil uitbreiden en zijn werk sneller en slimmer wil maken. We willen een eerlijke toekomst waarin iedereen wint, niet alleen de grote spelers.

Jij bepaalt de toekomst van AI, niet andersom

AI is niet onze vijand, het is onze grootste bondgenoot—mits we de leiding nemen. De technologie is er, klaar om ons te helpen sneller, slimmer en creatiever te worden dan ooit tevoren. Maar wij blijven aan het roer, wij bepalen de koers. AI is de wind in onze zeilen, maar wij navigeren het schip.

Dus, ga je de toekomst maken of laat je je erdoor maken? Jij kiest of AI jouw versterker wordt of je vervanger. Bij Conciglio geloven we dat het laatste woord altijd van jou is, niet van je computer of telefoon.

De toekomst klopt aan de deur. Wie laat jij binnen?

Sparren over dit onderwerp? Bel me gerust op 06-42282187 of mailen op pierre.dejong@bisnis.nu / pierre@conciglio.org